Het Examen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto. Tijdens de rit zal de examinator van het CBR de rit beoordelen op de volgende punten:

  • Omgaan met het voertuig; onder normale verkeersomstandigheden bedien ik de auto op een technisch juiste wijze en heb ik de auto onder controle.
  • Veiligheid; ik houd voldoende afstand van het verkeer dat voor mij rijdt en ik zorg voor voldoende ruimte rondom de auto & Mogelijke gevaren herken ik op tijd en ik zorg dat het zo veilig mogelijk blijft.
  • Doorstroming; ik hinder het andere verkeer niet onnodig en zorg dat het zoveel mogelijk kan doorrijden.
  • Sociaal rijgedrag; bij het autorijden houd ik rekening met de gedragingen van zwakkere verkeersdeelnemers zoals kinderen, ouderen, voetgangers en fietsers. Ik houd rekening met het andere verkeer en ik vang fouten van anderen zo goed mogelijk op.
  • Milieubewust rijden; ik weet hoe ik milieubewust moet autorijden en ik pas dat in de praktijk toe.

Geslaagd
Als je geslaagd bent kun je de welbegeerde rijbewijs bij het gemeentehuis aanvragen. Je mag pas de weg op als je je rijbewijs in bezit hebt.

Gezakt
Het uitslagformulier wordt digitaal naar je opgestuurd, zodat je de gegevens met je instructeur kunt bespreken voor de vervolglessen, die je moet voorbereiden om het volgende praktijkexamen met een voldoende te halen.